Sollefteå går mot ett helt nytt styre

Sollefteå kommun ser ut att inom kort skriva historia. Centerpartiets kretsordförande Paul Höglund bekräftar nu att kommunen ska styras av Centerpartiet, Vänsterpartiet och Västra Initiativet.

Sollefteå ser ut att skriva historia när en helt ny koalition välter bort Socialdemokraterna.

– Ja, vi är en bit på väg, säger Centerpartiets kretsordförande Paul Höglund.

I Sollefteå har fullmäktige 45 platser och det krävs alltså minst 23 för majoritet. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet får ihop 22 och det räcker inte.

De tre partierna som nu ser ut att ha förhandlat ihop sig så har Centerpartiet 9 platser, Vänsterpartiet 6 och Västra Initiativet 9 vilket ger en klar majoritet på 24 platser. Nu ska ordförandeplatserna fördelas.

– Men man kan inte ropa hej förrän det är klart, säger Paul Höglund (C).

Fortfarande oklart styre av regionen

Valresultaten på alla plan har varit riktiga nagelbitare. Vad Sveriges ska få för regering är högst oklart. Lika oklart är det i region Västernorrland där inget block kan få ihop en majoritet.

– Det behövs ett blocköverskridande, säger Bodil Hansson, ordförande i Socialdemokraterna Västernorrland som för S leder förhandlingarna.

Men vem som pratar med vem det går inte att få något besked.

– Vi hoppas kunna vara klara till regionfullmäktige i slutet av oktober men det är inte säkert.

Av Västernorrlands sju kommuner är det sannolika majoriteter i fem. I Örnsköldsvik, Ånge, Timrå och Kramfors är det som vanligt Socialdemokraterna tillsammans med Vänsterpartiet som har majoritet.

I Sundsvall fortsätter man precis som förra mandatperioden med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet.

Härnösand har inte fått något tydligt valresultat. Inget block får ihop minst 22 mandat för en majoritet i fullmäktige med 43 platser. Det talar för ett blocköverskridande men partierna vill inte säga hur det går – annat än att man har ett par månader till på sig innan det måste bli klart hur kommunen ska styras.

 

 

 

 

Läs mer!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *