Artikel ur Tidningen Ångermanland den 2014-09-15

Undertecknad reporter från TÅ intervjuar vår Mattias Ahlenhed om valresultatet.

 http://www.allehanda.se/angermanland/solleftea/valvinnare-med-kluvna-kanslor-1

Västrainitiativet, VISKB, blev valets stora vinnare i Sollefteå. Åtminstone om man ska se till den proportionerliga ökningen av antalet röster.Men Mattias Ahlenhed ser med blandade känslor på valresultatet.

De preliminära röstsiffrorna är en stor framgång för ett ungt parti med knappt fem år på nacken.– Förra valet fick vi 1090 röster. Som det ser ut just nu hamnar vi på 2222, det är lite mer än det dubbla, säger Mattias Ahlenhed.Västrainitiativet går från fyra till åtta platser i fullmäktige och behöver fyra suppleanter därutöver. Vilka som ska sitta på stolarna är ännu inte bestämt.

– Vi ska ha möte efter onsdag, då valresultaten är färdiga. Då ska vi se över hur platserna ska fördelas, säger Ahlenhed.

Rösterna på Västrainitiativet är väl geografiskt fördelade över kommunen, från Undrom i söder, via Långsele och Sollefteå till Junsele och Ramsele i nordväst.

– Extra roligt är att vi i år blev största parti i två röstkretsar, Ramsele och Edsele. Men även i stan fick vi 9-10 procent av rösterna; vi vill inte polarisera utan arbeta för en levande stadskärna och cityutveckling parallellt med landsortens utveckling.

Trots framgången i valet ser Mattias Ahlenhed på resultatet med blandade känslor.

– Det känns kluvet. Vi har gått fram – men inte fått den makt vi hoppats på. Men vi vill ändå påverka de andra etablerade partierna att tänka annorlunda. Inte som enfrågeparti för vindkraften, som Sörlin uttryckte det; vi ser kommunen som en helhet där vi måste reflektera över allt från vindkraft till skola och äldrevård. Intresset för landsbygdens villkor är stort och växande – och vi vill att det budskapet går fram.

Publicerad i Inlägg
 
Du måste vara inloggad för att rösta!